Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Nagrade 29. slovenskega knjižnega sejma

Bukla 95-96, 20.11.2013

Nagrade 29. slovenskega knjižnega sejma

Pregovor pravi, da je nagrada za dobro opravljeno delo ta, da je opravljeno. Letošnji nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, so svoje delo dobro opravili. Pojdimo kar po vrsti.

Založniškega oskarja, Schwentnerjevo nagrado 2013 za življenjsko delo v založništvu in/ali knjigotrštvu, prejme profesor Jože Zupan.

Slavist in nekdanji ravnatelj Osnovne šole dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu je že dobrih štirideset let tesno povezan z gibanjem Bralna značka. V letih 1979– 1983 je bil predsednik Bralne značke Slovenije, vse do danes pa neprekinjeno sodeluje v nacionalnem odboru gibanja, tako pri pripravi dolgoročnih usmeritev kot pri oblikovanju vsakoletnega programa.

Jože Zupan je avtor edinstvene stalne razstave Izvirne ilustracije mladinskih del – več kot petdeset ilustratorjev je Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka podarilo prek 450 izvirnikov, deli te razstave potujejo po uglednih razstaviščih po Sloveniji. Od leta 2010 jim je namenjena posebna razkošna galerija v obnovljeni šoli v Šentrupertu (več na tej povezavi).
V sodelovanju s Kristino Brenkovo je bil tudi avtor stalne postavitve razstave z naslovom Slovenske slikanice za otroke sveta – več kot štiristo slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev v dvaindvajsetih različnih jezikih, kar je edina takšna zbirka v Sloveniji, pregledno umeščena v novo galerijo.

Že od začetka enciklopedičnega gibanja Rastoča knjiga je tudi sodelavec in avtor posameznih celostnih predstavitev pri tem projektu.

Nagrajenec je urednik in avtor številnih knjig in zbornikov; med najpomembnejšimi je leta 1998 izšla knjiga njegovih pogovorov Srečavanja, leta 2000 pa ob stoletnici rojstva znamenitega porodničarja zbornik Dr. Pavel Lunaček. Je tudi urednik številnih pomembnih del iz zakladnice slovenske literature, ki so prav zaradi njegove skrbi po desetletjih doživela ponoven natis (avtorjev Kristine Brenkove, Leopolda Suhodolčana, Vide Brest, Vide Jeraj Hribar idr.). Leta 2008 je izšla njegova knjiga V objemu besed, v kateri je avtor zajel svoje delo, povezano z ravnateljevanjem, Bralno značko ter številnimi literarnimi in likovnimi ustvarjalci. Za svoje delo je Jože Zupan prejel številne stanovske, občinske in državne nagrade ter odlikovanja, med drugimi:
• 1997 nagrado RS na področju osnovnega šolstva,
• 2002 red zaslug za narod s srebrno zvezdo,
• 2002 častni znak svobode RS,
• 2010 novo nagrado slovenske sekcije IBBY kot vsestranski promotor branja in mladinske književnosti,
• 2011 je postal častni občan občine Šentrupert.

Nagrado po izbiri komisije DSP za najboljši literarni prvenec je prejel Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (Cankarjeva založba). V svoje pripovedne tokove je avtor vključil kar nekaj različnih, iz tradicije prepoznanih pisav. V bližnjem prihodnjem času, po dogodkih, ki jih ne pojasnjuje ter s tem vpeljuje skrivnostno in glede interpretacije preganjavično ozračje. Frelihova pisava je kompozicijsko in jezikovno okretna, predvsem pa prinaša nov in silovit generacijski glas.

Za najboljšo mlado prevajalko je komisija Društva slovenskih književnih prevajalcev izbrala Ano Jasmino Oseban, ki v zadnjih letih opozarja nase s svojo vsestransko prevodno literarno produkcijo, ki sega od proze do poezije. Prevajalka očitno pozna kod slovenske literarne pisave in ni ga mogla pridobiti drugače kakor po poti, ki jo danes številni mlajši opuščajo − s predanim branjem slovenske literature (tako izvirne kot prevodne). Med avtorji, ki jih je prevedla z omenjeno uspešno slogovno metamorfozo, izstopajo: Franz Grillparzer, Stefan Zweig, Rose Ausländer, Sten Nadolny, Julia Franck, Robert Musil in Sybille Lewitscharoff z romanom Blumenberg (KUD Sodobnost International).

Nagrada za najlepšo slovensko knjigo bo letos podeljena na posebni slovesnosti v petek, 22. novembra, ob 14. uri na odru Pokusimo besedo v Veliki sprejemni dvorani. Izbor je letos novost. Najlepše v štirih kategorijah in absolutno zmagovalko bo komisija letos izbrala izmed vseh na novo izdanih, na sejmu razstavljenih knjig.

Nagrada za najboljšo poslovno knjigo bo letos podeljena prvič. Komisija Združenja Manager in GZS bo izmed vseh na sejmu razstavljenih poslovnih knjig izbrala najboljšo in nagrado podelila v soboto, 23. novembra, ob 17. uri pri stojnici GZS v Veliki sprejemni dvorani.

Med sejmom bo v četrtek, 21. novembra, ob 13. uri v Kosovelovi dvorani praznik zlatih hrušk MKL Pionirske in v soboto, 23. novembra, ob 18. uri v isti dvorani podelitev nagrade mira za izjemne dosežke v literarni ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...