Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Urednikov uvodnik

Debelina knjige kot merilo za izid

Samo Rugelj, Bukla 125, 14.9.2016

Debelina knjige kot merilo za izid

Če knjige predvsem berete, je njihova debelina pomemben parameter za odločanje o tem, ali boste knjigo sploh vzeli v roke in jo začeli brati, tudi v skladu s tem, koliko časa sploh imate za branje. Če knjige kupujete, pride ob debelini knjige, ko jo zagledate v knjigarni, takoj tudi pomislek, ali je zaradi obsega narasla tudi cena. Največkrat je temu res tako.

Gospodarsko usihanje, ki smo mu bili priča po letu 2008, je sčasoma začelo pomembno vplivati tudi na založniške razmisleke in odločitve v zvezi s knjiž nimi naslovi, ki jih imajo založbe namen izdati. Obseg knjige je, sploh pri prevodnih delih, tako začel postajati eden ključnih dejavnikov, ki je pogosto odločilno vplival na izbor knjižnih naslovov. Ti trendi seveda niso bili vidni takoj (in verjetno ne veljajo za čisto vse založbe), saj so debele knjige po navadi dlje časa tudi v produkcijskem procesu, pogosto gre celo za večletne projekte, ki se občasno še dodatno zavlečejo. Vsekakor pa so po letu 2010 založniki v zvezi s tem, katere knjige je smotrno izdajati, vse pogosteje ocenili tudi glede na (finančne) težave, ki bi jih lahko povzročil večji ali prevelik obseg knjige. Tudi sam lahko na knjižnih policah v pisarni vidim kar nekaj tujih knjig, ki jih zaradi njihovega obsega najbrž ne bomo nikoli izdali. Stroški, ki spremljajo izid knjige in se večajo premo sorazmerno z delom glede na obseg, denimo prevod, bi izid najbrž tako obremenili, da ne bi mogli več prijadrati do črnih številk, ki omogočajo nadaljnje delovanje.

Seveda pa ta zapis, kot bi morda kdo sklepal iz uvoda, ne bo namenjen jamranju, kako je v teh časih debele knjige vse teže izdati (kar je res) in kako imamo v slovenščini vse manj debelih knjig (kar ni čisto res). V njem se bom namreč skušal osrediniti povsem na drug fizični krak knjižne ponudbe – z drugimi besedami, na knjige manjšega formata (in debeline), ki so po mojem mnenju v naši knjižni ponudbi pogosto po krivici spregledane.

Če se na primer sprehodite po kaki od londonskih knjigarn in tam pregledate pravkar izdane knjige, boste hitro ugotovili, da so knjižni pulti narejeni tako, da omogočajo vidno postavitev knjig različnih formatov. Najbolj izpostavljene so po navadi seveda nekaj večje in res nove knjige v trdi vezavi. Nekje v njihovi bližini so nove izdaje žepnih knjig v broširani vezavi. Skoraj vedno pa boste zraven opazili tudi nekaj višje postavitve knjig v manjših in še bolj priljudnih formatih, ki so kot nalašč za vsakodnevne opravke in pa za krajša in daljša potovanja. Te so odlične za impulzivni ali pa dodatni knjižni nakup, ki gre lepo zraven k že izbranim knjigam večjih formatov, hkrati pa omogočajo lahkotno prenašanje z ene na drugo lokacijo.

Del teh manjših knjig spada v okvir tako imenovanih darilnih in priložnostnih izdaj, spet druge pa kljub majhnosti gradijo na čvrsti vsebini ter se povezujejo v pomembne knjižne zbirke. Tako se, denimo, spomnim Penguinove knjižne zbirke Pomembne ideje (Great Ideas), s katero so njeni uredniki skušali približati pomembna krajša besedila (ali pa tudi njihove fragmente) najpomembnejših svetovnih mislecev in celotne pišoče zgodovine človeštva sodobnim bralcem. Najprej so izdali dvajset naslovov, ker pa se je zbirka prijela, so te pakete – po dvajset novih knjig – še ponovili in tako jih je izšlo najmanj sto. Njihova cena je bila pet funtov, kar je v slovenskih knjigarnah naneslo še kakšen evro več.

Lani se je Penguin odločil za še bolj radikalen koncept knjižne zbirke, ki so jo poimenovali Male črne klasike (Little Black Classics), znotraj nje pa so začeli izdajati krajša literarna besedila, eseje, pisma itn. v obsegu kakih šestdeset strani za ceno manj kot en funt (80 penijev, kar je v slovenskih knjigarnah zneslo nekaj več kot evro). Prvi paket je prinesel kar osemdeset različnih naslovov; morda se bo nadaljeval.

Kaj je smisel teh knjig? Poleg dodatnega knjižnega nakupa tovrstne knjižice predstavljajo privlačno možnost za tiste, ki se v knjigarni ne morejo odločiti za nakup česa večjega, da si vseeno privoščijo manjši knjižni naslov, ki jih popelje v svoj svet, naslednjič pa morda spodbudi k nakupu večje in debelejše knjige. Poleg tega so take knjige res priročne za potovanja – vsaj sam v nahrbtnik skoraj vedno vtaknem kak šno, da preberem nekaj strani ob počitku na izletu ali kaj podobnega.

Seveda te knjige obstajajo tudi v slovenščini in na slovenskem knjižnem trgu. Nekaj založb se je celo sistematično odločilo za njihovo izdajanje, denimo Apokalipsa z zbirko Fraktal, potem LUD Šerpa (nazadnje je izšla Thoreaujeva Državljanska nepokorščina) in pa seveda Modrijan z zbirko Svila, ki letno prinese en do dva paketa štirih knjig izbranih avtorjev (najnovejšega predstavljamo v tej številki Bukle), do zdaj pa je v njej izšlo že približno 25 knjig.

Vendar pa opažam, da ima ta tip knjig pogosto težave z umestitvijo na primerno mesto na prodajnih policah, še posebej v manjših slovenskih knjigarnah, ki niso povsem prilagojene za to. Zato se neredko zgodi, da se te knjige skoraj izgubijo, in kljub temu da so del zbirke, ne pridejo do ustreznega izraza. Tudi zato je ponudba tovrstnih knjig po mojem mnenju veliko premajhna.

S tem izgubljamo vsi, tako bralci in kupci kot tudi knjigarji in založniki. Bralcem in kupcem tako pogosto iz vidnega polja spolzijo naslovi, ki bi jih lahko zanimali ter jim ponudili nekaj drugačne bralske izkušnje in/ali knjižni naslovi, ki jih do zdaj še niso imeli priložnost spoznati. Knjigarji in založniki pa s tem vsak dan znova zamujajo priložnost, da bi začeli trdneje graditi še en most do svojih bralcev, ki je speljan malo drugače. Ni namreč boljšega od tega, ko si za nekaj drobiža privoščiš drobno knjigo, ki pa te potem popelje v popolnoma nov svet, o katerem nisi nikoli razmišljal.

Četudi so majhne, si te knjige prav tako zaslužijo svojo priložnost – oziroma ravno zato!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...