Knjiga
Kleopatra
Nova resnica o sloviti egipčanski vladarici
Prevod: Ljubica Klančar
Urejanje: Mirjam Beranek
Založba: Mladinska knjiga, 2012
trda vezava, 367 str.
Mere: 24,5x16,5 cm, 790 g
ISBN: 978-961-01-2077-3
Cena: 32,96 €
Založnik o knjigi
Nova resnica o Kleopatri prihaja izpod peresa Pulitzerjeve nagrajenke. Če mislite, da veste dovolj o eni najslavnejših žensk vseh časov, se motite. Stacy Shiff nam s posebnim pripovednim žarom razkriva, da Kleopatra ni bila le očarljiva zapeljivka, ampak tudi in predvsem podjetna ženska, ki je znala spretno izkoristiti svoje darove – bogastvo, moč in inteligenco – za sklepanje političnih odločitev in vojaških zvez.
Življenjepis temelji na zgodovinskih dejstvih in opozarja na številne mite in legende, ki so se s tisočletji napletli okrog Kleopatre, a nimajo resnične podlage.
Recenzija Bukla
Obstaja nepregledna množica legend o slavni staroegipčanski faraonki in kraljici. Ko je govor o bistroumni, podjetni in izobraženi Grkinji iz makedonske dinastije Ptolomejcev, nihče ne ostane ravnodušen. Mnogi so Kleopatro poveličevali, še več pa je takih, ki so jo odkrito sovražili, ker si je podredila slavnega rimskega diktatorja Cezarja in po njegovi smrti še Marka Antonija. Pričujoči življenjepis je raziskovalno delo Pulitzerjeve nagrajenke, ki v doživetem jeziku odstira mnoge nepojasnjene skrivnosti iz življenja ene najslavnejših žensk vseh časov.
Renate Rugelj; Bukla 76

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.