Knjigarna Bukla
Knjiga
Janez Evangelist Krek za Slovence
Urejanje: Aleš Primc, Janez Juhant
Založba: Družina, 2017
mehka vezava, 302 str.
Mere: 21x14, 379 g
ISBN: 978-961-04-0438-5
Spletna cena: 16,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Recenzija Bukla

 Lani je minilo 100 let od smrti vsestransko angažiranega dr. Janeza Evangelista Kreka. Deloval je na toliko različnih področjih, da je svoje (pre)kratko življenje končal prav zaradi izčrpanosti. A če je na eni strani slabo skrbel zase, pa tega ni mogoče reči za njegov odnos do slovenskega naroda. Vanj so bile namreč uperjene vse njegove moči in skrbi; v svoji socialni in družbeni angažiranosti je bil trden in neomajen, številni sodobniki, tudi Cankar in Župančič, pa so v zapisih, ki so jih ustvarili ob Krekovi smrti, poudarili prav pomen njegovega udejstvovanja za blagor najšibkejših slojev. Knjiga prinaša dragocene izvlečke Krekovih zapisov, govorov ali misli s področja človeških odnosov, politike, religije, vzgoje in izobraževanja, države, družine, naroda in še česa – večina od njih je bila v preteklosti že objavljena, vmes pa je tudi nekaj njegovih težje dostopnih spisov. Vsi po vrsti dokazujejo, da je bil Krek človek, čigar mnoga razmišljanja in prepričanja so aktualna še danes, kar bralca še dodatno nagovarja k razmisleku o njegovi veličini in pomenu njegove zapuščine.

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 141

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Ob stoletnici smrti duhovnika in narodnega voditelja dr. Janeza Evangelista Kreka (1865-2017) med bralce prihaja izbor večinoma že objavljenih in nekaj manj dostopnih Krekovih spisov – nekakšen kompendij njegovih razmislekov o človeku, narodu, politiki, vzgoji, državi in življenju nasploh. Izbor besedil sta pripravila odlična poznavalca, filozofa Aleš Primc in dr. Janez Juhant; slednji je pripravil tudi obširen komentar Krekovega življenja in dela.
»Samo vednost ni zadosti. Tudi samo seznanjenost z njegovim delom in mislijo ni zadosti. Tako kot ni zadosti vedeti za težave in misliti, da poznaš rešitve. Potrebna so dejanja. Kdor se bo navdušil nad dr. Krekom, ne bo mogel ostati križem rok. In prav to najbolj potrebuje Slovenija: odgovorne, delavne, pogumne in družbeno dejavne ljudi. 
Knjiga je zasnovana tako, da jo vzamete v roke, odprete, kjer koli že, začnete brati … srkati ideje in – delati načrte …«